Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2012 14:42 - "Вяра"
Автор: dimiterpsychoanalyse Категория: Други   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2013 22:46


                                     Димитър Величков

                                                Вяра
 


Психоаналитичната книга на Димитър Величков представлява анализ на някои от най-важните моменти в индивидуалния и социален живот на човек. Представени с
е едни от най-важните сили и умения, които човек трябва да развива..също така важните нагласи, с които човек живее и влиза в характерни ситуации, както и самия начин, по който човек управлява и най-вече развива контрола над собственото си мислене, елиминирайки всички заблуди и трудности, които стоят на пътя му, по отношение на целите, които сам той си поставя.

Можете да прочетете откъс (избрани теми), публикувани по-долу в блога.
Можете да закупите книгата в електронен вид от:
http://biblio.bg/%D0%92%D1%8F%D1%80%D0%B0/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B2/100-01-956-956

Поради лимитираността на капацитета на блога, можете да изтеглите по-голям, безплатен откъс от книгата от същия интернет адрес,  който е публикуван по-горе.

Посетете и музикалния блог на автора (музика посветена на човешките чувства) - www.dimitermusic.blog.bg, както и сборникът с хумористични истории "Историите на Димитър" - http://www.dimiterhumor.blog.bg



                                           "ВЯРА" 
                                    (Избрани теми)
                     


                                             ЗАБЛУДА  


Често, човек става роб на собствената си заблуда, но най-вече на личната си, дълбока увереност, че не може да греши и че следва само да отстоява себе си, начина си на мислене, действията си...и сам пред себе си, и пред другите. Това отстояване, от една страна е ценно, защото е важно човек, стига да е наистина прав, да умее да отстоява себе си, качествата си и да бъде последователен в начина си на живот.  От друга обаче, колкото повече вярва в собствената си заблуда, толкова повече се отдалечава от това, което самия той търси в живота...истина, добро и ред. Това, само по себе си, е една взаимоотблъскваща се ситуация, защото самия човек едновременно се заблуждава, но и сам не иска да разсъждава грешно по никой   въпрос...но....той просто не знае заблудите си.И най-вече не предполага, че има такава опасност да се заблуждава. Ако знаеше, че има такава опасност, щеше да живее по съвсем друг начин. Някои хора живеят с илюзорното чувство за безпроблемност и дори за съвършенство.Как такива хора биха се усъмнили, че има опасност от това да се заблуждават, като те самите, години наред (обикновено подсъзнателно) са затвърждавали нагласата, че нямат нередности в живота си - като действия, като начин на мислене, като нагласи. Подобен живот, под такива идеи, води до затвърждение на това, че няма как да се заблуждаваш, след, като по начало си безпроблемен (по рождение едва ли не), а и до отдалечаване от повратния момент на усъмняване в тази своя "непробиваемост". Именно това повратно усъмняване, осъзнаване, бих го нарекъл и преструктуриране на живота на човек (заради разликата с миналите убеждения за съвършенство), е в основата на промяната и победата над лошото въобще. Никой няма да иде на терапия, ако се смята за безгрешен. Следователно, за да притежава един качествен развивен личен живот, човек на първо място трябва да признае пред себе си, наличието на проблемите и то БЕЗ ДА СЕ ЧУВСТВА МАЛОВАЖЕН ОТ ТОВА.
САМО СЪВЪРШЕНИЯ ЧОВЕК ЛИ Е ЗНАЧИМ???  Подобна илюзорна нагласа за свръхстабилност в живота е една изключително голяма наивност, която фатално пречи, представлявайки възпрепятстване на възможностите и развитието на човек.  Важното тук е, че човекът не е поръчал тази ситуация и не той е неин автор. Как би могъл сам да пресече пътищата към живота и развитието си напред?  Въпроса е от тук нататък какви са перспективите.Една заблуда може да бъде фатална, защото може да отклони целия живот на човек в погрешна посока. Именно затова, решаваща роля играят, силното присъствие на човека в собствения му живот - като анализ, търсене и постоянен контрол, четенето на добри книги,които могат да повлияят благоприятно, така и редовни посещения при терапевт или поне разговори с доверен човек, който наистина има качествата да разсъждава и който би дал добър съвет.  Гордост и признак на сила е човек да признава, най-вече сам пред себе си, наличието на проблем и да поведе битка срещу него. Доброто е кауза. Ние заслужаваме да живеем добър, спокоен и сигурен живот.  

      




           УМЕНИЕ  ДА ТЪРСИШ ГРЕШКА  В СЕБЕ СИ
      


Омаловажаващ дребните детайли, човек  обикновено смята, че по-малките неща не са чак толкова важни.А често, именно в тях се крие успеха, което значи, че ако не забележиш и не повлияеш на по-малките детайли в ситуацията си, всичките ти други усилия, било то и големи, биха били напразни. Да вземем за пример тривиалните препирни в интимните отношения, които често биват приети за дребни, инцидентни и маловажни.  Двойката има конфликти...може и да не са толкова силни и чести, но се случват. А когато подобни неща се случват, то значи не са налице уважението, разбирателството, отборността, умението да гледаш от страната на другия, както и умението да проявяваш търпение. Агресията взима връх и падат всякакви признаци на любовта, за да се получи ситуация на враждебност, на неуважение...като по този начин човек започва да губи контрол и често изрича неща, които нито е помислил и искал да каже, нито въобще са истина. В същото време обаче, понякога изтичат спонтанно неща, които са таени (дори несъзнавано),но човекът не е имал възможността да ги изрази. В този план, наистина може да има резон да кажеш нещо, за да бъде то сложено на масата и да се обсъди, разгледа и да се реши....примерно, ако преди време е станало, еднократно или в по-чести случаи, нещо, от което те е заболяло...то, ако нямаш индвидуалната сила да управляваш живота си и да не оставяш нещата да отминат, то този проблем би си отишъл с времето...но причината за него, която е по-големия проблем, ще стои и вероятно ще се появява отново и отново. И именно тук се явява изключително важната способност на човек да търси грешката в себе си, защото дори грешките в ситуацията да не зависят от нас, да не са причинени от нас, то ние сме тези, които трябва да вземем мярката да преустановим по-нататъшната поява (ако можем) на тези проблеми. Именно затова е толкова важно, човек да има самонаблюдението над себе си, над това какво прави, как реагира, на къде клони в действията си...да търси тази връзка със себе си и тази готовност да търси, ако не причините, то решенията за изход от  ситуацията - и в себе си (а не само наоколо). Имам предвид, че в дадени ситуации, причините могат и да не бъдат открити, но промяна на статуквото би била възможна.
 Доброто съмнение дали не грешиш и въобще - добрия поглед над себе си, са едни от най-силните похвати за НАМИРАНЕТО НА ОТГОВОРИ, благодарение на които ние решаваме трудни за нас ситуации.   Човека е най-големия шанс за себе си. Той трябва да се научи да се съмнява в себе си, за да открива собствените си грешки.Разбира се, може причините да не са в него. Също може да потърси и външна подкрепа, но генератора на събития трябва да е той. Човек трябва да търси варианти и алтернативи. Да има гъвкав ум и самопризнанието, че МОЖЕ И ДА ГРЕШИ В СИТУАЦИЯТА.Тази готовност освобождава сили за реакция, стига човек да може да признава пред себе си, собствената несигурност и да има отвореността да търси алтернативи.Дори да няма възможно решение, човек трябва да е абсолютно сигурен в това. Ако абдикира и си каже, че  действително няма какво да се направи, без да е сигурен - това значи голям пропуск на възможности за него.  Бездействения човек е пример за толкова важния контраст между уталоженото, блокирано,  застояло състояние на човек, който няма силата да мисли и да се бори и онова, което човек трябва да се стреми да развива в себе си...а именно - отношението, волята и аналитичността. Всичко в този живот, като резултат идва от човека и човешката намеса. А всяка сериозна, силна човешка намеса, минава през аналитичността.                                                           

                                  

                                     АНАЛИТИЧНОСТ

   Малко хора на този свят умеят да търсят достатъчно надълбоко сред фактите - и около себе си, и най-вече във фактите в собствената сфера. Но не само...най-вече, човек трябва да може и да се наблюдава отстрани. Това значи - самия човек да бъде достатъчно обособен, достатъчно индивидуален, за да се почувства центъра на ситуацията - и то в едно широко психологическо пространство, включващо поглед над самия теб в една психологическа 360 градусова заобиколност. Онзи човек, който умее да търси такъв род обратна връзка, умее да се чувства достатъчно индивидуален, социален и фигуративен, за да си зададе въпросите "как изглеждам аз отстрани", "как изглеждат моите характеристики отстрани". Имено тези въпроси са основен белег, по който се разпознава индивидуално напредналия човек, който може, на едно добро ниво,да види и осъзнае своя живот, като отделни факти...а не само да вижда най-повърхностното. Точно това да се чувстваш социален дотолкова, че да се допитваш до другите...да имаш умението да признаваш пред себе си, че си несъвършен, че може да имаш грешки...и умението да търсиш съвет...Точно тези белези открояват силния , индивидуалния човек, от онези, които все още нямат развито присъствие в живота, както и власт над него.

   Но кои са начините човек да прави възможно най-добре този анализ на собствената си ситуация?

Не е достатъчно просто в някаква степен да се интересуваш.Търсенето е също умение, като всички други умения. Колкото по-добре го умееш - толкова по-скоро и на толкова по-високо ниво ще успееш. Като всяко качество, аналитичността се подобрява с практиката и най-вече с умението на човек да наблюдава собствения си развивен процес.Воден от каузата да постигне добро, той трябва не само да упражнява  усилия, а най-вече да изгражда този процес на отговор, детайл по детайл.Аз наричам този процес на отместване на лошото и постигане на доброто - "Отговор"...контра-действие спрямо лошото,властова намеса над лошото и налагане на собствената воля над лошото. Човек трябва да внимава как се меси, стремейки се

отговора към лошото да се изпълни така, както трябва. Всичко в този живот е схема. Всяка схема на цел и резултат, изисква не просто усилия и намеса, А ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА .Т.е. начина...този ключ към успеха...може удачния начин да е един, може да са няколко...но със сигурност трябва да са ПОСТРОЕНИ така, както самите цели изискват. Т.е. взаимовръзката е много тясна, схемата е като захват на колела със

зъбци.Взаимното им задвижване ще стане само, ако всеки зъб е попаднал на мястото си.Не може примерно, проблема да е сериозен, да изисква строго съответствие, спрямо намесата, с която би се преодолял, и

човека да разчита на  съдбата да реши проблема. Много хора живеят така. Визирам по-наивните хора, които

 

смятат, че просто с едно елементарно разсъждение в живота, могат да се нарекат достатъчно добре свързани с фактите...те смятат, че са и достатъчно присъствени и силни, да преодолеят голям проблем.

 Те, разбира се не избират така да живеят...те просто не знаят тази строго подредена схема, която може да бъде разгадана и овладяна само с достатъчно силна аналитичност.Което значи - проницателност, ясно открояване на фактите, добра спойка на фактите в съзнанието, за да може да си взаимовлияят добре,

бивайки пред очите на човека, за да може той да ги вижда добре...също достатъчна широта, всеобхватност - за да може човека да усеща дали на самия него са достатъчни настоящите знания, за да може да заключи решение...също чувство за обособение и рамка на факта и на схемата от факти, въз основа на което човек

разглежда въобще всички факти - т.е. от това изходно чувство (в зависимост дали човека го притежава или не) зависи дали той ще разглежда фактите относителни,прекалено сляти помежду си или добре обособени,откроени и рамкирани.

 Рамката е една граница, която пречи на смесването на представи.В живота често се получават смесвания, а самото смесване предствлява заблуда - човека започва да смята две различни неща, за едно цяло. Тази рамка не е нужна, за да се постигне някаква изолация, а за да не се СЛИВАТ, СМЕСВАТ И РАЗМИВАТ ФАКТИТЕ.

Факта по природа, по отношение на пребиваването му в съзнанието на човек, като знание (данна), едновременно е и рамкиран(ограничен), и добре взаимодействен,свързан с всички други данни.

  Вземете пример хората, които смятат натъжения човек, за природно нещастен. Те сливат двете понятия - тъга и човек(човешка същина) и в съзнанията им се получава смес. И се ражда (за тях) ново понятие, НОВ ВИД ЧОВЕК - НЕЩАСТНИЯ...А такъв - няма. Има такова състояние - нещастие, но човека е едно единствено същество, със своята любов и воля.

 Смеса е само една, от заблудите...също, както безкрайността.  

Защо споменавам безкрайността...

Защото много хора се губят, относно нагласите си, в нея. Имам предвид, начина, по който нагласите им са структурирани...те просто слагат етикет "безкраен" и "относителен" на основни понятия в живота си, като така осуетяват по-нататъшното си развитие. Защото то лежи най-вече на правилни и добре осъзнати понятия,

като наличието на проблем и възможностите за по-нататъшно развитие.

  Примерно деня...

Слабите хора, бивайки изключително относителни в начина си на живот, не могат да съберат деня в едни рамки, в една схема, и да го планират достатъчно добре, като разписание. Те просто следват баналното течение на ежедневието си (работа-вкъщи-работа-вкъщи) и логично не се случват никакви интересни събития.

 Тук говорим за една изначална неспособност на повечето хора да разглеждат достатъчно добре собствената си ситуация, в която се намират, което води до сериозни пропуски и проблеми. Относителността, на която белег е тази безкрайност, е свързана и с проницателността - относителните хора не могат да видят детайлите в живота си.Също и разчастявянето (процентите), а от там и степенуването на фактите.  

Имам предвид хора, които наистина искат, но много слабо...Имено развитостта и необходимата степен на тези качества - отношение,аналитичност и воля, ще доведе до постигането и на нужните знания...и най-вече на така жадуваното СЪБУЖДАНЕ и намеса в собствения живот. Имам предвид, че в дадени случаи, практическото случване на целения факт, е само последната част от процеса. Даже, в дадени случаи, може да се случи буквално внезапно, за кратък момент...и от там нататък - живота ще е друг. Но този успех е предхождан от много борба, от много намеса.

  Най-важното е да се осъзнае следното...Привидно, последния акт от общата поредица на актове на намеса, изглежда онзи, който е решаващ (както при футбола, онзи, който отбележи гола, изглежда привидно, че той носи победата).

  Само че, преди тази последна намеса, която непосредствено предшества случването на целта, има още намеси...те се сумират с тази последна намеса и ЗАЕДНО ПРАВЯТ ЦЕЛТА ДА СЕ СЛУЧИ. Т.е. във футбола, предходните играчи са доставили топката в най-предна позиция, елиминирайки цялата съпротива на съперника, като така осъществяват голяма част от този гол, като нападателя завършва целия процес на атаката (което е един общ удар на целия отбор). А в житейски план....Човек започва първо от надеждата, за да премине към вярата...Там се заражда първата степен на волята, която в целия процес на намеса, ескалира и всички тези волеви крачки довеждат същата тази воля до нужната степен, за да може човека да

осъществи чрез нея, дадената цел.

 Ето един пример...

 Ако на една скала, в отдалечен край от ръба й имаме огромно, масивно каменно кълбо и трябва до го  съборим да падне от ръба на скалата, ще ни бъде изключително трудно въобще да го помръднем, дори невъзможно - кълбото е в пъти човешкия размер. Но, ако приемем, че все пак можем да упражняваме сила,

която поне малко да изменя местонахождението му, то, макар и много бавно, ние ще успеем да го тласнем до заветния край на скалата и ще можем да го бутнем да падне. И самата цел ще се случи в един момент, но

 

зад този момент има тежки усилия, които не само са неразвивно свързани с този успех, но и изцяло го подчиняват.Предходните актове на намеса (на усилие), преди последния, са същите, като последния...но човек сякаш вижда само непосредствено предходния (преди успеха) акт и...логично го търси наивно вярвайки, че всичко става с "едно щракване на пръста". И не съзнава, че често, имено това търсене на начина (което също е поредица от актове на намеса, на воля) е почти целия успех. Защото често, целта изисква само и единствено да знаеш какво трябва да направиш.Но узнаването е самия път.  Затова казвам, че човек трябва да уважава намесата, а не само целта...най-вече да осъзнае, че намесните актове носят натрупвания на знания, на умения и най-вече на все ПО-ТЯСНО ПРИСЪСТВИЕ НА ЧОВЕК с фактите...както и на все по-голямо присъствие на човек В СОБСТВЕНИЯ МУ ЖИВОТ...от там ориентацията се качва, отпадат така нелепите пропуски на важни моменти, които иначе са се случвали редица пъти, но човек, "упоен" в собствената си слабост, не е могъл да забележи...а са били повратни моменти. Например...неподходяща двойка страда от чести скандали, разминавания, конфликти и цялостно несъответствие, но никой от двамата не може да съзре положението. Ситуацията се влошава до степен, в която отношенията се превръщат в елементарно, дори враждебно съжителство, в което над всичко властва навика и най-вече неспособността и на двамата да променят ситуацията (било то и с раздяла). Но, когато единия от двамата започне поне малко да разсъждава, с всеки следващ път, самото разсъждение над

ситуацията ще довежда до ескалиране на тази малка, изначална представа и човека ще съумее най-вече да ОСЪЗНАЕ КАЧЕСТВЕНО, ПОЧУВСТВАНО(а не само разбрано) в каква сериозна ситуация се намира.

Колко струва човек да осъзнае ценноста на живота си? Колко струва човек да усети, че заслужава в този живот да се чувства добре, да има добър, съответен (на него) партньор,сигурен живот и това да се чувства добре? Само онзи, който го съзнава ясно - само той може да се пребори за този живот. Зад всеки успех стои човека и неговата намеса. Но засъжаление, вниманието на днешните хора сякаш е насочено предимно към  готовите факти, а никой не гледа намесата. От там, човечеството не може да намери път и към причините в живота. Примерно, много хора се оплакват от безпаричие, но нито търсят достатъчно сред предложенията за работа, нито сами мислят какво могат те да направят, като продукт, с който да започнат собствен бизнес.

В друг случай, хората наблюдават проблеми и недоволстват от тях, но не съумяват да се запитат къде са причините за тези проблеми.

 



 

                                              ВЯРА             

  Вярата не е еднозначно понятие.

В пряко тълкувание, тя значи само информативен наклон на човек, че нещо важно ще го има...или че сега го има....или че го е имало.

  Но в по-общ човешки план, в тази дума влизат и двете най-големи понятия - oтношение и воля. И по този начин, понятието се е превърнало, през годините, в нарицателно за човещина и човешка сила. Това беше и предсмъртното слово на Ванга - "Вярвайте" !

  И по-слабите хора, които нямат толкова  развити качества...и те вярват. Дори живота му (на по-слабия човек) да е монотонен, машинален и да се върти само около работата, с която печели пари...той вярва, защото той печели тези пари точно, защото вярва в тях и в ценността да ги има...Цени ги, защото ги свързва с живота си.

  Вярата стои в основата на нашия живот. Тя е този наклон, съпроводен от любовта и волята ни. Този наклон, който от гледна точка на възгледа значи точно, че доброто го има...че може да бъде постигнато...че можем и най-вече имаме своите шансове, също своите сили да го постигнем...

  Аз имам честта да съм композитор на музикална композиция, репрезентираща това чувство. Така се нарича - "Вяра" и вярвам, че дава сила на всеки, който съумее да я почувства.Тя пресъздава прехода от момента, в който човек просто се е надявал, към момента, в който сам се е изправил, срещу лошото,нередното,болезненото...и вече успявайки да почувства вярата в това, че доброто може да се постигне, както и вярата в собствената СИЛА да го постигне...човека повежда битка в името на доброто!

Пресъздадени са отношението, грижата, любовта, с която човек живее и се бори,  непримиримостта, както и болката от липсата на доброто. Също погледа напред,постоянството, последователността, неотменността, посвещението, търпението и отдадеността към доброто.

 




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimiterpsychoanalyse
Категория: Други
Прочетен: 9415
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930